BPC - Algemene bouwonderneming

Brabant, België

Op vrijdag 21 februari heeft de Raad van Bestuur van NMBS heeft het consortium BESIX – BPC/BPI en Immobel aangeduid als voorkeursbieder voor de bouw van haar nieuwe hoofdzetel. Die komt aan het station Brussel-Zuid, op de site van de gebouwen van NMBS in de Fonsnylaan, waar ook het oude Postsorteercentrum deel van uitmaakt. De werken starten begin 2022 en het doel is om tegen eind 2024 de meer dan 4.000 betrokken medewerkers van NMBS en HR Rail samen te brengen op deze ene site.

De hoofdzetel zal een bruto-oppervlakte van om en bij de 75.000 m² hebben en onderdak bieden aan de directies van NMBS en aan dochteronderneming HR Rail, die vandaag zijn verspreid op verschillende sites rond het station.

Het geselecteerde voorstel van de architecten OMA, Jaspers – Eyers en Assar behoudt de drie reeds bestaande gebouwen aan de Fonsnylaan en voegt er een sobere en hedendaagse uitbreiding aan toe langs de kant van de sporen.

Het gekozen project draagt op verschillende manieren bij aan een grondige transformatie van de Zuidwijk. Het doel is om de wijk nieuw leven in te blazen en op elk moment van de dag meer uitnodigend, gezelliger en levendiger te maken. De renovatie van de bestaande gebouwen en de uitbreiding zullen de wijk helpen een nieuw imago te geven.

De volledige wisselwerking tussen het station en de openbare ruimte langs de Fonsny-zijde wordt herdacht. De hoofdingang wordt veel zichtbaarder en toegankelijker en ook de sokkel van de gebouwen langs de Fonsnylaan wordt nieuw leven ingeblazen. Daarin komen zowel nieuwe handelsruimtes als de ingang van de nieuwe hoofdzetel, die bovendien toegankelijk wordt voor het publiek (met onder meer een exporuimte). Door het doortrekken van een van de onderdoorgangen (de M-gang) tot in de Fonsnylaan, ontstaat een nieuwe rechtstreekse toegang tot de perrons. Dat maakt een vlottere doorstroming van de reizigers mogelijk.

Het gebouw wordt op energievlak state of the art (met onder meer zonnepanelen en warmtepompen) en ook bijzonder milieu-efficiënt, met een BREEAM-certificatie ‘Excellent’ (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).

In het kader van het BCCC-project (Brussels Construction Consolidation Centre) ontving BPC op vrijdag 24 januari om 10.00 uur ongeveer 1.250-ton pallets met silica-kalksteenblokken bestemd voor ‘Park West’, allemaal per binnenschip.

BCCC is een logistiek platform waarmee de doorvoer van materialen kan worden geoptimaliseerd. De materialen worden eerst in een grote opslagruimte geconsolideerd voordat ze op de werf worden afgeleverd, volgens een planning dat door de projectleider is opgesteld. Leveringen die per binnenschip gebeuren maken het mogelijk om grote hoeveelheden materialen te leveren en verminderen de impact op het Brusselse wegverkeer en het milieu.

Meer dan 12.000 m² ruimte wordt beschikbaar gesteld aan de partnerbedrijven van het project en dient dus als opslagruimte voor Brusselse bouwplaatsen. Maar daarnaast vergemakkelijkt het IT-platform dat voor het BCCC werd ontwikkeld in grote mate het materiaalbeheer op de bouwplaats en de levering van deze materialen. Dankzij de totaalvisie op de werfactiviteiten (kraangebruik, bezetting van de loszone en van de kleine opslagruimte) worden de ‘just-in-time’-leveringen beter beheerd samen met de verschillende partijen in het bouwproces. Er wordt stipter geleverd en het risico dat twee leveringen op hetzelfde moment aankomen is aanzienlijk verkleind. Daardoor zijn er ook minder extra kosten en een kleinere impact op het milieu.

Deelname aan een project zoals BCCC is een echte meerwaarde voor Park West. De Park West-bouwplaats is pal in het midden van de Europese wijk gelegen. Het beschikt over een zeer klein opslagruimte, misschien zelfs onbestaand, en de toegang was ingewikkeld, vooral tijdens Europese toppen. Bovendien is het BCCC-project ook in de overeenstemming met de wens van BPC om de ecologische impact van zijn activiteiten te verminderen en tegelijkertijd de beheerprocessen van de bouwplaatsen te verbeteren.

Meer informatie over BCCC en het evenement van vrijdag 24 januari 2020.

De voorlopige oplevering van de ‘Parc Schuman / Georges Désir’ school en de de ‘Charmille’ school is klaar! Studenten zullen hun nieuwe gebouwen in het eerste kwartaal van 2020 kunnen integreren.

We zijn bezig met de laatste ontvangstopmerkingen om de kinderen optimaal te verwelkomen totdat de beveiligde toegang volledig klaar is. De hoofdtrappen van de twee gebouwen doorbreken de traditionele structuur en richten op een harmonieuze wijze de ruimtes in om een architecturale toets aan te brengen.

BPC zal de nieuwe brandweerkazerne in Dilbeek bouwen!

De start van de werken is voor half februari gepland. De werken omvatten de kazerne, een polyvalente ruimte, 3 gemeenschappelijke woningen alsook parkeerplaatsen op 2 kelderverdiepingen en op de 3e verdieping.

Begin 2020 zal BPC sociale woningen in de ‘Cité de l’Amitié’ in Sint-Pieters-Woluwe renoveren.

Deze gebouwen ontworpen in de jaren 1970 zullen binnenkort een volledig nieuwe isolerende omhulling hebben: isolatie van gevels, daken, vernieuwing van kozijnen, installatie van een ventilatiesysteem, enz. Het project omvat 84 appartementen, waaronder 12 appartementen speciaal ontworpen voor mensen met een beperkte mobiliteit.

De inhuldiging van de tweede en laatste fase van het project Campus Comenius Brussel in Koekelberg vond gisteren plaats in aanwezigheid van de Brusselse ministers, Sven Gatz en Elke Van den Brandt.

De secundaire school was al in gebruik genomen. Nu was het de beurt aan de basisschool en het kinderdagverblijf. Deze Nederlandstalige school biedt nu plaats aan 1040 leerlingen en 49 kinderen zijn ook welkom op de kinderopvang.

BPC renoveert voor Fexnico een oude rusthuis in 31 luxe appartementen, 2 winkels en 16 parkeerplaatsen. Het project omvat ook de bouw van een bijgebouw om de kelders en fietsgebieden te huisvesten.

Een metalen structuur zal worden geïnstalleerd voor en achter gevels om het gebouw te vergroten en terrassen voor woningen te bouwen.

De grondwerken van het CITY DOX-project in Anderlecht zijn begonnen. BPC wilde de milieu-impact van zijn werk verminderen, door de geoogste gronden te waarderen en ze per schip in plaats van per vrachtwagen naar gespecialiseerde bedrijven te transporteren.

Een analyse van de grond op de site werf had inderdaad aangetoond dat van de 20.000 ton land 25% kon worden opgewaardeerd (dijken, …). Deze gronden zijn nu getransporteerd naar gespecialiseerde bedrijven in Nederland. Dankzij de ideale locatie van het project naast het Kanaal van Brussel, heeft BPC besloten om deze gronden per schip te vervoeren: een transportmiddel dat milder is voor het milieu dan vrachtwagens.

CITY DOX is een gloednieuwe wijk in aanbouw in Anderlecht die woningen voor alle generaties zal aanbieden: nieuwe appartementen, servicewoningen, rusthuizen en zorg, buurtwinkels, scholen, ruimtes voor dienstenbedrijven, aangelegde tuinen en parken …

Meer over CITY DOX: https://www.citydox.be/en/

Van de 5 bouwprojecten die één of meer Green Solutions Awards 2019 hebben gewonnen, waren er 2 projecten waarvoor BPC had gewerkt.

Tivoli GreenCity, de grootste duurzame wijk in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, heeft 3 prijzen gewonnen bij de Green Solutions Awards 2019: de ‘Smart Building’ prijs, de ‘Green Construction’ prijs en de ‘Green City’ prijs!

Perle, een project van Amart in samenwerking met Laminated Timber Solutions, heeft ook een prijs gewonnen De structuur van dit duurzame gebouw word in CLT (Cross Laminated Timber) gerealiseerd. Alleen maar 8 weken waren dus nodig, om het omhulsel te bouwen.

Meer infos : https://www.construction21.org/contest/h/green-solutions-awards-2019-buildings.html

Vorige week vond de prijsuitreiking plaats voor de CFE Sharing Award 2018. Naast de winnaars, gekozen uit drie categorieën – Commercieel, Mensen en Praktijken – ontving een aanvullend team de ‘Speciale Prijs van de jury’. Felicitaties aan alle winnaars, met name BPC SA, Olivier Mahieu, Didier Verdeyen, Isabelle Liart, André Wezel, Bernard Palange en Michael Royer! Fijne reis naar Barcelona!

Hartelijk gefeliciteerd en een enorme dank aan Matthias, Karim, Vincenzo, Kevin, Julien, Pascal, Patrick
en Nathalie voor hun deelname aan de dag TADA van deze zaterdag 16.02.19.
Als aandenken, TADA is een VZW die suggereert dat kinderen als gevolg van

een ongeauthoriseerde achtergronden ontdekken verschillende banen(bedrijven), waarvan de bouw http://www.toekomstatelierdelavenir.com/

Wat een mooie dag we hadden met deze kinderen!

Op 1 februari 2019 was het de “Safety Day”! Ontdek snel ons initiatief ter gelegenheid van deze dag…

 

Renovatie van station Beurs

Na de renovaties door BPC zijn we er trots op dat het BOURSE-pre-metrostation de prijs “public initiative 2018” van “Visit.Brussels” heeft mogen ontvangen.

Station Beurs ligt in het hart van Brussel, de Belgische en Europese hoofdstad, en in de buurt van tal van belangrijke plaatsen zoals de Grote Markt, Manneken Pis, de AB, de Beursschouwburg… Het project moest dan ook perfect passen binnen de nieuwe, stedelijke dynamiek van Brussel.
Het renovatieproject van het premetrostation Beurs is veel groter dan louter een station. De bedoeling is om de nieuwe stedelijke dynamiek te vatten in een intermodaal station: premetro (tram), parkeerplaats voor fietsers, fietspunt en fietsatelier, maar ook een presentatieruimte voor de culturele diversiteit, genaamd ‘Qartier’.
Deze renovatie is geïnspireerd op een baanbrekend architecturaal programma dat zich vertaalt in een originele ruimtelijke zoektocht en een bijzonder oog voor detail; zowel op het vlak van de gebruikte materialen als de geïntegreerde voorzieningen. Brusselaars en toeristen kunnen zo genieten van een authentieke plek in de stad.
https://mobilite-mobiliteit.brussels/nl/inhuldiging-van-metrostation-beurs

Op 10 februari 2017 was het de “Safety Day”! Ontdek snel ons initiatief ter gelegenheid van deze dag…